Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Een Poes met inzicht, deel 2

Met Sinterklaas is het dan zover, Poes komt naar Nederland. Meer dan 2 maanden heeft Poes bij Fina gelogeerd voordat er vervoer voor haar was.

We vonden Poes bij een vakantiehuisje in Malaga, eind september. Deel 1 van haar verhaal lees je hier. Toen we met haar voor de tweede keer naar de dierenarts gingen, hadden we eigenlijk niet zo’n helder idee waarom we dat deden. We vonden haar in slechte staat, wilden iets voor haar doen en voelden steeds meer tijdens ons verblijf daar dat er meer was wat we konden doen. Uiteindelijk kwam er ‘contact’  tussen mij en de kat en gaf ze aan met ons mee te willen gaan.

Bij de dierenarts, op de dag van ons vertrek met nog 8 uurtjes te gaan voor het vliegtuig vertrok, wilden we haar ineens laten testen. Dus zogezegd zo gedaan en Serafina kreeg een testje op Aids en Leukemie. De test gaf negatief aan op Aids, maar mogelijk positief op Leukemie. Bij katten is Leukemie een besmettelijk virus, waar katten ziek van kunnen worden en meer. Omdat de test enigszins niet helemaal duidelijk was, hebben meerdere dierenartsen uit de praktijk naar het resultaat gekeken om ons een duidelijk antwoord te geven. Hun conclusie was dat ze waarschijnlijk toch het virus had.

Met deze informatie op zak konden we haar niet meer terugzetten in haar oude omgeving. Niet alleen omdat haar overlevingskansen dan minimaal zouden zijn geweest, maar vooral ook omdat we niet wilden dat ze andere katten zou kunnen besmetten. Zo kreeg Poes een paspoort met Serafina als naam, zodat de mooie energie van de Serafijnen altijd bij haar zou zijn.

Fina, de dame die in Almeria voor zwerfkatten zorgt en zo ook de vijf Musketiers heeft grootgebracht, had al eerder die week aangegeven dat als wij Poes mee wilden nemen naar huis zij, zo lang er op vervoer moest worden gewacht, voor haar wilde zorgen. De vraag was nu, wilde ze dat nog steeds met deze nieuwe informatie? Het was geen probleem voor haar. Fina zou de poes apart van alle andere katten in huis houden.

Inmiddels waren er al 2 uurtjes verstreken bij de dierenarts en hadden we nog 6 uurtjes om de kat naar Almeria te rijden en weer op tijd terug te zijn in Malaga voor onze vlucht. We hebben maar een voorschotje genomen op onze reis en zijn laagvliegend naar Almeria gereden en met zingende banden weer terug om het vliegtuig te kunnen halen. Het is allemaal gelukt, alleen ons dagje shoppen is erbij ingeschoten, geen cadeautjes mee terug, maar wel een kat een veilige haven bezorgd.

Iets meer dan een week geleden hebben we Serafna, Poes of Sophie, we weten nog niet hoe we haar gaan roepen, opnieuw laten testen. De resultaten van deze uitgebreide laboratoriumtest zijn allemaal negatief. De dame in kwestie is helemaal gezond!

Nu zijn die snelle testjes bij de dierenarts niet helemaal betrouwbaar, maar deze kat was er echt slecht aan toe toen we haar vonden. Als je nu ziet hoe zij eruit ziet en hoe zij zich voelt, ik spreek hier van een wonder. Fina heeft hier veel meer gedaan dan alleen voor haar gezorgd! Onnodig om te melden dat de tranen van geluk zowel in Spanje als hier bij ons overvloedig stroomden op die dag. Fina, die amper door haar tranen heen kon kijken, heeft na ons telefoontje ook een ervaring laagvliegen opgedaan en is met haar zingende banden vanaf de dierenarts naar huis gegaan om Poes gelijk de deur naar de rest van haar huis te openen. De arme kat wist niet wat ze zag: “Enkele tientallen andere katten stonden voor haar op de wacht.”

Deze zo ogenschijnlijke gewone straatkat, of beter geduid bergkat, wist dat ze niet okay was. Ze wist dat andere katten beter niet in haar buurt konden komen en blies met haar kleine, magere lijfje, iedere affectiepoging van haar vriendje af. Ze zweeg in alle talen tegen me, daar in haar omgeving en wist toch ook aan te geven dat meegaan haar beste optie was. Deze magere dame heeft zich lange tijd stilgehouden bij Fina thuis, tot ze voelde nu is het okay en vroeg of ze ook naar buiten mocht. Voor ons het teken om haar weer te laten testen en oh wat had ze weer een gelijk.

Poes komt als cadeautje, ze vertrekt op 5 december en komt net als de meeste Sintcadeautjes op 6 december aan. Ze brengt een paar wijze lessen met zich mee. Lessen die gaan over rekening houden met anderen, over afstand houden wanneer dat het hogere doel dient en over vertrouwen hebben. Lessen die gaan over meebewegen met wat er is en uit de weerstand blijven. Lessen die gaan over eigen wijsheid, over innerlijk weten, jezelf kennen en vertrouwen op je gevoel. Poes is niet zo van de woorden, ze werkt met inzichten. Ze laat ook zo zien dat woorden niet altijd kunnen duiden wat er allemaal is. Poes is een kat met inzicht. 

Voorlopig kan ze helaas nog niet bij ons in huis. Wij leven op dit moment niet alleen samen met 5 katten, maar ook met een hoopje ringworm. Haar hieraan blootstellen zou betekenen dat ook zij hiervoor gelijk behandeld moet worden met wassen enzo. Niet zo leuk en ontspannend voor haar. Gelukkig mag ze zolang wij hier nog in de bestrijding zitten bij de moeder van mijn lief wonen. Dat wordt nog wat, want Poes heeft al die tijd bij de dochter van Fina op de kamer gewoond en op bed geslapen en dat doet ze wel heel graag ;-)

Serafina, Poes, Sophie of Fientje wat is nou een leuke roepnaam voor haar? Heb jij misschien een mooi inzicht?

PS. Wist je dat er in Nederland verschillende initiatieven zijn voor de opvang van dieren met minder kans op een eigen thuis?  Stichting Dierenthuis is er zo eentje. Prachtig initiatief. Ik had voor Poes al naar een plek gesolliciteerd, gelukkig niet meer nodig. Maar wat wel nodig is dat deze initiatieven bestaan en blijven bestaan. Misschien is het een leuk idee om daar een kat of hond te adopteren, of gewoon voor de komende feestdagen iets te doneren! Neem gerust een kijkje op hun website: http://dierenthuis.nl/