Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Compassie voor de dierenarts

Vorige week zijn we met Ruby naar de dierenarts geweest. Niet omdat ze klachten vertoonde, maar omdat ik haar al een paar keer water had zien drinken. Nu zal je zeggen dat dat geen reden is om gelijk naar de dierenarts te gaan, nou in dit geval voor mij wel.

Een paar maanden geleden waren we ook met haar naar de dierenarts geweest. Ik voelde dat er iets niet in orde was met haar en maakte me zorgen over haar schildklier. De dierenarts besloot na fysiek onderzoek, dat er niets aan de hand was. Ik wilde heel graag dat er bloedonderzoek zou worden gedaan, want zo vertelde ik de dierenarts: “Volgens mij werkt haar schildklier niet zoals het moet.” Had ik niet moeten doen!

De dierenarts, een nieuwe binnen de praktijk, vond dat totaal niet nodig. Langzaam werkende schildklieren komen nauwelijks voor bij katten en als Ruby al iets aan haar schildklier zou hebben, dan was dat een traag werkende gezien haar omvang. We belanden in een discussie waarin ik erop gebrand was, dat er onderzoek zou plaatsvinden en de dierenarts steeds meer erop gebrand raakte dat het niet gebeurde. Het is op zich wel allemaal netjes gebleven tijdens de discussie, maar de agitatie over en weer kon echt niemand zijn ontgaan.

Toch zijn we naar huis gegaan zonder onderzoek. Het was voor mij duidelijk dat deze dierenarts net nieuw was en niet van plan om naar een ‘leek op het gebied van dierengeneeskunde’ te luisteren. Enfin, er zijn meer dierenartsen in Den Haag en als het moet ga ik wel naar een ander, dacht ik toen. Bovendien, Ruby was niet ziek dus ik kon wel de tijd nemen om het een poosje aan te kijken. Dus zo gedacht, zo gedaan.

Vorige week zijn we dan weer terug naar de dierenarts gegaan. Ik kon nu zeggen dat ik Ruby een paar keer water had zien drinken en aangezien ze dat normaal buiten mijn vizier doet, is dat een daadwerkelijke aanwijzing dat er iets aan de hand kan zijn. We hadden een andere nieuwe dierenarts in de praktijk. Zij dacht aan iets met de nieren of suikerspiegel en stemde in met bloedonderzoek.

Misschien verbaast het je en misschien ook niet, maar uit het onderzoek blijkt dat de schildklier van Ruby het niet helemaal doet zoals het moet.

Ik had boos kunnen worden, dat er niet eerder naar me geluisterd was. Boos kunnen worden op mezelf, dat ik me had laten wegsturen terwijl ik het wel wist. Maar in plaats daarvan ben ik opgelucht. Opgelucht dat Ruby nu de behandeling krijgt die ze nodig heeft en opgelucht dat alles goed is gegaan. We zijn er heel vroeg bij.

Weet je, iedereen maakt fouten. De dierenarts kan een foutje maken en ik zeker ook. Het helpt echter niet om vanuit het perspectief van goed of fout naar deze situaties te kijken. Je raakt erdoor verstrikt in schuld en boos en steeds verder weg van je hart en wat werkelijk is. Mildheid of compassie voor jezelf, met een open hart willen zien wat zich afspeelt, is niet alleen prettiger om mee te leven. Compassie voor jezelf en anderen versterkt je intuïtie en geeft je meer ruimte om te zijn wie je in essentie bent en te zien wat er werkelijk (soms onzichtbaar) is.

Zaterdagmiddag 28 januari organiseer ik een compassiemiddag. Een middag waarin we, uit liefde voor jezelf, gaan kijken naar belemmeringen of overtuigingen die je ervan weerhouden een volgende stap te zetten in de door jou gewenste richting. Of je nu vastloopt in het communiceren met dieren, of op je werk, of in relaties met anderen, tijdens deze middag ben je welkom met het thema dat jij inbrengt. Je bent welkom in een besloten en veilige ruimte om te zijn wie je bent, met jouw vraag. We gaan werken met opstellingen (systemisch werk) om zo dieper te kunnen inzoomen in waar het werkelijk om gaat.
De middag gaat plaatsvinden op zaterdag 28 januari van 13.30 tot 16.30 uur, hier bij Fonzy’s in Den Haag.

De kosten zijn €25,- per persoon. De thee en koffie staat dan ook voor je klaar ;-) Meld je hier via de mail aan! Ik kijk ernaar uit compassie met je te delen.

PS. Systemisch werk is een manier van werken waarbij we gebruik maken van alle informatie die voor handen is in ons eigen lichaam en in het veld om ons heen. Ons lichaam weet alles, alle informatie ligt erin besloten. Door gebruik te maken van onze gave tot gewaarwording kunnen we informatie uit ons onderbewuste, over ons zelf en anderen aanwezige, boven water krijgen. Je weet zelf als geen ander waar het dan voor jou over gaat. Het geeft je de kans om op een nieuwe manier, die je beter dient, naar jezelf en anderen te kijken. En … het houdt de deur open voor je intuïtie!