Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Hulpverlener in een rode jas! Over wie helpt wie en hoe doen we dat nou? Wat eraan voorafging...

Begin december was ik weer terug van mijn enigszins uitgestelde zomervakantie. Het was er tot medio november nog niet van gekomen, kan gebeuren blijkbaar.

In Zuid-Spanje was het herfst en behalve de mooie herfstkleuren hebben we ook regen en koude gehad. Afhankelijk van waar je op een dag heen gaat heb je daar of een zomer of een winterjas nodig. Afstand is hierbij niet de bepalende factor, wel hoe je die afstand aflegt. Horizontaal of diagonaal/verticaal, met andere woorden: Berg op of berg af.

We hebben een week in de bergen bij Malaga gezeten en een kort weekje aan zee in Almeria. Tot zover okay en niet veel spannends aan.

Behalve dat we in de bergen bezoek kregen van een bijzonder intrigerend, goed slapende rode kater. De gastboekjes stonden er vol van, iedereen heeft erover geschreven en iedereen heeft hem ook een andere naam gegeven. Hij heeft werkelijk in alle talen wel een naam. Wij hebben hem geen naam gegeven. Hoewel ik wel naar zijn echte naam heb gevraagd, kwam ik er niet helemaal uit of het nu Tubs of Hubs was, dus hebben we het maar gelaten bij het rechtstreeks tot elkaar praten:

  • “Lig je lekker?”,
  • “Heb je het koud?”,
  • “Wil je eten?”,
  • “Heb je het warm?”
  • en tot slot: “Ga je nu nog meer slapen?”

Deze bijzonder grote rode kater verstaat de kunst van heerlijk slapen zoals je zelden ziet, behalve bij katten, maar dan in het kwadraat. Alles, maar dan ook alles viel van ons af bij hem, we konden in rust zitten, puzzels maken, boeken lezen en ook werken. Ja, ook dat!

Uit de verhalen in de boeken kan je opmaken dat deze mysterieuze rode man voor iedereen een andere boodschap heeft. Voor ons was zijn boodschap: “Sta stil, laat de tijd door je heen gaan en rust erin, alles komt ook zo voor elkaar.” Het is opvallend hoeveel meer tijd je op een dag hebt, als je vanuit totale rust en stilte alles doet. Zo anders dan in een grote stad. En dat mag ik dan van een kat leren die wel een thuis heeft, maar ervoor kiest toeristen in de buurt te bezoeken met voor ieder een passende boodschap. Een vrije en mobile therapeut in een rode jas! Het huis waar we logeerden was al op zijn komst voorbereid, kattenvoer en voerbakjes stonden al voor hem klaar. Hij is dus eigenlijk ook beroemd.

Voor mij is hij een zachte ontmoeting met een belangrijke kernwaarde voor mij; leven en laten leven in liefde en met respect voor elkaar. Dank je wel, lieve rode kat!

En ja, denk je dat je zo’n rode een plezier doet door hem binnen te laten, lekkers te geven en een aai over zijn bol en buik, komt hij jou vertellen hoe je dat ook weer doet met leven en rust. Wie helpt nu wie en hoe helpen we elkaar? ;-)

PS. Ook benieuwd naar wat dieren jou willen vertellen? Vraag een reading aan voor je dier. Je kunt natuurlijk ook zelf met dieren leren communiceren ;-) Klik hier voor meer info.