Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Over zweverig gesproken

Nog niet zo van de diepere boodschap zijn: over zweverig gesproken.

Als je op een gegeven moment in je leven de keuze maakt om meer bewust te zijn van alles wat er nog meer is om je heen behalve het tastbare, kun je voor verrassende situaties komen te staan. Niet zozeer omdat er een ‘nieuwe’ wereld voor je opengaat, maar omdat je omgeving je weleens zou kunnen gaan bestempelen als zweverig.  

Momenteel ben ik bezig met een vermissing van een kat. De kat woont bij een moeder met haar dochter en een poezen zus. Moeder en dochter zijn zoals valt te verwachten zenuwachtig en in paniek over de verdwijning van hun lieve kat. Uiteraard speelt angst voor verlies hier ook een grote rol in. De onzekerheid over waar de kat is, of ze het goed maakt en of ze nog leeft maakt dat ze niet goed naar hun hart en intuïtie kunnen luisteren.

Bij een vermissing, maar zeker ook in ieder contact met een eigen dier, is de relatie of verbinding tussen het dier en zijn mens krachtiger dan welke verbinding ook, ieder ander met het dier kan maken. Om zoveel mogelijk licht te schijnen op vermissingen vraag ik daarom altijd om de medewerking van de eigenaren. Nu dus ook. In deze liep ik direct tegen een vage muur van blokkades.

De communicatie met de vermiste kat liep haperend. Op zich niet vreemd omdat veel dieren die verdwaald zijn in paniek zijn, wat de communicatie niet ten goede komt. Misschien ben je zelf weleens in paniek geweest of extreem angstig. Weet je dan nog hoe goed het mogelijk voor je was om te communiceren? Kon je horen wat men tegen je zei? Kon je ook antwoord geven op die ene vraag die gesteld werd? Waarschijnlijk een stuk minder goed dan gebruikelijk. Nou, bij dieren is dat net zo. Dus ging ik rekening houdend met dit gegeven, rustig door. Tot ik tegen de blokkade aanliep die meer bij de mensen lag dan bij de kat.

Voorzichtig heb ik verschillende oefeningen gegeven, die opbouwen naar het kunnen luisteren naar je hart. En toen kreeg ik het bericht: “Mijn dochter is nog niet zo van de diepere boodschap.” Blijkt dat dochter na een overlijden in de familie zich aan een ander familielid is gaan ergeren die toen ineens ‘erg zweverig’ werd.

Ik ben hier zelf tegenaan gelopen en kom het nog steeds tegen in mijn leven. Het heeft blijkbaar iets engs voor anderen als jij zelf open gaat staan voor alles wat er nog meer is. Mensen om je heen gaan in de weerstand, om verschillende en persoonlijke redenen. Dat maakt het soms wel lastig om met ze om te gaan, als je niet kunt praten over wat jou bezighoudt in jouw leven.

In dit geval heb ik de moeder verteld wat ik onder spiritualiteit versta. Voor mij is de ‘hoogste’ vorm van spiritualiteit het in staat zijn om keuzes te maken in het leven die je dienen. Door naar je hart te luisteren weet je wat je diepere verlangen is en kan je keuzes maken die je leven dienen. Alles is okay, welke keuze je ook maakt. Alles is een ervaring en in het leven komen we precies dat doen; het leven ervaren! Dus of haar dochter nu wel of niet de oefeningen gaat doen is niet belangrijk. Belangrijk is dat ze doet waar zij gelukkig mee is, wat haar dient. Spiritualiteit gaat niet over de weg naar buiten of boven toe, maar over de weg naar binnen toe. Naar jezelf!

Ik geloof dat alles in het leven er al is en dat afhankelijk van de manier waarop je ernaar kijkt, het leven ook waarneemt. Het gaat erom dat je bewust bent van je keuzes en daar ook de volle verantwoordelijkheid voor neemt. Het resultaat mag dan misschien anders uitpakken dan je wenst, als je bewust kiest om te doen wat je doet omdat jij dat zo wilt, leef je vanuit je hart. En daar is niets goed of fout, alles is een ervaring. Iets waar je wellicht iets uit leert.

En nu maar hopen dat de kat snel thuiskomt!

PS. Twee uurtjes na het plaatsen van dit blog kreeg ik bericht dat de kat gevonden was in de tuin van een buurvrouw. 


Tip:  Door ruimte te maken voor hoop verklein je de ruimte voor angst.

PS. In de online opleiding van Fonzy's wordt veel ruimte besteed aan het in contact komen en zijn met jezelf. Jezelf leren kennen is de manier om je gewaar te zijn van alles wat er is, alles wat de dieren je vertellen. Wie ben je? Wat beweegt je? Hoe is dat zo gekomen? Wat is ten diepste je verlangen? Wat dient je wel en wat dient je niet? Allemaal vragen die je helpen je eigen kijk op de wereld te onderscheiden van wat de dieren je zeggen. Jijzelf bent het instrument om te kunnen waarnemen.
Je bent zelf de weg waarlangs je je gewaar kunt worden van het leven.

Meer weten? Klik hier!