Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Blij dat ik bang ben!

Bang zijn is typisch iets wat allemaal het liefst niet zijn. Angst voelen is nou niet echt iets waar je heel blij van wordt, of wel? Angst voor examens, angst om iets fout te doen, angst om iets te verliezen of zelfs angst om iets beter te doen dan een ander, allemaal angst en allemaal niet leuk. Het is niet meer dan logisch, dat we er van alles aan doen om de angst te onderdrukken of zelfs verbergen voor anderen en voor onszelf. En toch is angst voelen iets waar je dankbaar voor mag zijn.

Angst is een emotie die uit ons ‘ego’ komt. Datzelfde ego heeft vaak een slechte naam. Onterecht, want ons ego (stemmetje) is er niet om ons te kwellen, maar juist om ons te beschermen. Dat het hierin vaak doorslaat en ons belemmert is weer een andere zaak, maar de zuivere bedoeling van ons ego is ons veilig te houden, ons te laten overleven.

Angst is er dus om je te beschermen, of het nu nodig is of niet hangt van het werkelijke moment af, het NU. Stel je bent bang voor de tandarts, je hebt net een afspraak gemaakt voor over een maand en je voelt nu die angst. Dan ben je natuurlijk al ontzettend moedig geweest door die afspraak al wel te maken, maar is diezelfde angst nu niet reëel. Je zit nog niet in de wachtkamer en al helemaal niet in de behandelstoel, kortom de kans dat er nu een kies wordt getrokken is nihil.  En toch voel je angst. De angst is er in dit geval om je te waarschuwen, dat je misschien pijn gaat lijden en ons ego (hoe vervelend ook) wil niet dat wij pijn lijden. Vaak zijn we bang van onze angst en gaan we deze verbergen. Gevolg is dat deze emotie onderdrukt raakt, sterker wordt en er vervormd uitkomt. Kortom je bent dan een maand lang bang, de angst wordt alleen maar sterker en weerhoudt je in de tussentijd voluit van alle andere dingen in je dagelijkse leven te genieten. Overdreven? Misschien bij dit voorbeeld wel. Toch is dit het mechanisme waar we ons vaak niet bewust van zijn, waardoor we vaak meer laten staan in het leven, dan leuk voor ons is. Je bewust zijn, dat je angst voelt, geeft je de kans te bekijken of de angst nu terecht is en dan een keuze te maken, die je beter dient dan bang zijn. Dank je wel ego, voor dit signaal ;-)

Angst wil onze kwetsbaarheid beschermen. Het roept als het ware: “Ho, stop niet doen!” 

Door je angst aan te kijken en te bevragen op ‘het waarom’, kom je erachter welke schat zo waardevol is om met zoveel angst te bewaken. Angst is als de beveiliging voor de poort, die je leidt naar je kracht, je grootste schat en zo dus ook je kwetsbaarheid. Dank je wel ego?

Kom je de komende tijd angst tegen op welk vlak dan ook, vraag jezelf dan af of die angst op dat moment terecht is. Ben je echt in gevaar? Is dat niet zo, vraag je dan af waar die angst je voor wil beschermen. Wat is je zo lief, dat je ego je hierin wil beschermen?

Ik hoop dat dit je inspireert om vanaf nu liefdevol met je angst om te gaan!

Kom je er zelf niet achter waar je angst vandaan komt? Kijk naar je dieren, vraag het hen. Vaak zullen ze je precies spiegelen wat gezien mag worden. Wil je hier liever zelf aan werken, dan is een coachgesprek een mooie manier of een opstelling met systemisch werk waarin de delen (vanuit ons ego) zelf aan het woord kunnen komen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, stuur je een e-mail. Ik help je graag verder!

Lieve groet,

Fonzy’s – Maria Moratalla