Lees hier mijn blogs en verhalen.

“Stories are powerful because they transport us into other people’s worlds. But, in doing that, they change the way our brains work and potentially change our brain chemistry – and that’s what it means to be a sociale creature.”  - Paul J. Zak


Konijnen op de weg zien

De uitdrukking beren op de weg zien, zal iedereen wel bekend zijn. Maar eigenlijk is het wel een beetje een vreemde uitdrukking. De beer als krachtdier nodigt uit bij onszelf de antwoorden te zoeken op onze vragen. Te vertrouwen op de kracht van je intuïtie door de stilte op te zoeken. Beer nodigt uit om vanuit innerlijk weten te handelen en doelen te realiseren. Nu kan ik me voorstellen dat het eng kan zijn om nieuwe dingen te ondernemen, ik kom het dagelijks tegen in mijn werk, maar vertrouwen op innerlijk weten is toch allesbehalve eng.

Maar hoe zit dat dan met die konijnen?

De afgelopen tijd ben ik drie dagen achterelkaar konijnen op mijn pad tegengekomen. De eerste keer was in de duinen en hoewel ik het altijd leuk vind om dieren in het wild te zien, heb ik er verder geen acht op geslagen. Het waren er wel uitzonderlijk veel, voor het tijdstip van de dag, maar er zijn geen lichtjes gaan branden.

De dag erop was het eerste beeld dat ik zag bij het kijken op mijn telefoon een filmpje over enorm veel konijnen. Ergens in een plaatsje in China, geloof ik, leven ontzettend veel konijnen die gewoon over straat lopen. Het was niet de eerste keer dat ik het filmpje zag, dus ook hier heb ik helemaal niets achter gezocht.

En toen de dag erna. Ik was rustig aan het werken achter mijn pc toen ik een apart geluid hoorde. Onze Dora is uiterst ondernemend dus ik wist wel gelijk dat het met haar te maken had. Ik ben gaan kijken waar ze ‘wat’ aan het uitspoken was en trof haar in het razendsnel aan mij voorbijgaan. Even dacht ik nog; nee…kan niet wezen! Maar het was wel zo! Dora had een pluche konijn tevoorschijn gehaald die ik verborgen had. Dit speeltje heb ik een paar maanden geleden verstopt, omdat ons logeetje (hondje) er zo enthousiast mee had gespeeld dat het arme konijntje helemaal onder de kwijl zat.  Dus ik dacht er wijs aan te doen, het beestje op te bergen tot ik meer wasgoed zou hebben om samen met hem de wasmachine in te gaan. Nu had Dora dit konijn niet alleen gevonden, maar ook voor mijn neus naar de huiskamer gebracht en pontificaal op de bank neergezet. Oog in oog zaten we elkaar aan te kijken voordat de boodschap tot me doordrong.

Konijnen zijn prooidieren en daardoor op hun hoede voor mogelijke jagers. Konijn als krachtdier staat, onder andere, voor de angst die je onder ogen mag zien. Want door weg te hollen en je te verbergen verdwijnt de angst niet. Sterker nog, hoe harder je de angst probeert weg te poetsen, hoe groter deze angst op een onbewust niveau je gedrag bepaalt. Ik ben dus door konijn uitgenodigd om mijn angsten onder ogen te zien. Of beter gezegd ik ben door konijn uitgenodigd onder ogen te zien dat ik angsten heb, die ik wegstop. Nou, en die kwam binnen! Dat was best even schrikken, ja zelfs eng. Je angsten onder ogen zien, dat vind ik dan weer wel een obstakeltje op de weg. 

Maar goed, met deze symbolische boodschap van konijn ben ik aan de slag gegaan. Ik heb ontdekt dat ik het nog steeds een dingetje vind om ‘zichtbaar’ te zijn. Dat wist ik min of meer wel, maar dat ik het eigenlijk nog enger vind om onzichtbaar te zijn was een openbaring. Want ik wil heel graag mijn werk doen, veel mensen bereiken en daarmee nog meer dieren. En hoe eng is het dan als ik mijn tijd verdoe aan bang zijn? Dat bedoel ik. Dank je wel konijn, ik zie graag al mijn angsten op mijn weg!

Wil jij ook weten of de dieren je iets willen zeggen? Let dan eens op welk dier je vaker tegenkomt dan gebruikelijk. Als je erop let valt het sneller op. Je kan iedere dag aan het eind van de dag in een schriftje bijhouden welke dieren je bent tegengekomen op die dag en ook of er iets was dat je opviel. Kijk dan aan het einde van de week, welke dieren je genoteerd hebt. Grote kans dat daar eentje tussen zit die vaker op je pad is gekomen dan de rest.

Je kan de betekenis van hun boodschap uit verschillende boeken over krachtdieren halen, maar als je die niet hebt is er ook veel op internet te vinden. Google maar eens op krachtdieren naar het dier dat al geruime tijd je aandacht heeft, om welke reden dan ook. Kijk eens naar de betekenis en laat je vooral leiden door je eerste ingeving (intuïtie) voor de betekenis ervan voor jou.

Ik ben benieuwd wat de komende week je gaat brengen.